A sziget ügye jelentősen felkorbácsolja a helyiek érzelmeit. Sajnos nem mindenkiét. Van, egy kisebb csoport, akiknek a szigeten vannak telkeik, nyaralóik, ők szeretnék, ha a sziget az maradna, ami. Van, egy kis csoport, akik bevándoroltak ide, és komoly házakat építenek a szigeten, azzal az elképzeléssel, hogy az majd amolyan Rózsadomb szerűvé válik,  így az ingatlanaik a sokszorosát fogják érni. Ők szeretnék komfortosabbá tenni a szigetet. Van az átlag helyi lakos, aki mindezekkel nem foglalkozik, és a másik kör, aki ott lakik, régebb óta, és így szereti ahogy van, vagy nem ott lakik, de sokat jár le a szigetre, mint én is a családommal, és azt is szeretné, hogy fejlődjön, meg azt is, hogy ne veszítse el a nyaraló pihenő jellegét. Itt azután igazságot tenni lehetetlen!

A sziget egyik problémája, a telkek méretének a megváltoztatása. Sokan foglaltak el, a telkükhöz egyébként nem tartozó területeket is, van aki szándékosan, van, aki már így vette, és nem mérette ki. Ezeket a telkeket ki kellene méretni, és a saját területükbe terelni.

Egy másik probléma, a sziget Laji csárda felőli végén, az erdő kiirtása, és a terület feltöltése sittel. Ezt még rendszerváltás előtt tették, legalábbis ha jól tudom, és azóta sem történik semmi az oda lepakolt törmelék kibányászása, elhordása, és az erdő visszatelepítése ügyében.

Újabb gond ennél, hogy mai napig is tesznek le sittet a szigeten, mégpedig oda, ahová egyébként a parti utat tervezték, és gondolták, milyen jól el fog tűnni ott a sitt. Nem tűnt el, út sem lett, csak szemét van ott bőven.

Jó lenne ha a szigeten megvalósulhatna a tanösvény.

Valamilyen formában, hasznos lenne visszaállítani, a nyári napközis tábort is.

A szigetre vezető lépcsőt, illene normálisan akadálymentesíteni, mert amit csináltak oda, az paródia!

Kellene legalább egy olyan pormentesített út, a lakóházakhoz, és között, ami nem aszfaltos, és nem teljes burkolat. Amolyan két gumírozott keréknyom szerűt képzelek el, fűvel a közepén, szélein, úgy ötven méterenként kikerülő szakaszokkal, ha szembejövő lenne.

BIZTOSAN VAN MÉG SOK MEGOLDANDÓ FELADAT A SZIGETEN! Keressen meg, akinek okos ötlete van, vagy tud megoldandó feladatokról!

 

Budapest gyöngyszeme, a Molnár sziget. Egyik oldalán, a Ráckevei Duna, Másikon a Soroksári kis Duna folyik. Együttesen ők, az RSD. Jelenleg sok vita, sőt veszekedés övezi az állapotokat. Alapvető probléma, hogy a Soroksári Duna felett, egy híd helyezkedik el, mely a szigetre vezet. Ez a hí, el lett méretezve. Rossz tervezése miatt, lassítja a víz folyását.

Másik probléma, hogy sok iszap folyik bele a kis ágba, ami a kis sodrás miatt, leülepszik, nem viszi el a víz.

Harmadik probléma, a sziget végének az átformálódása, szintén a víz befolyási sebességét rontja, rossz felé tereli a vizet.

De mi a vita tárgya? Alapvetően az, hogy nincs kikotorva a meder, így a kis Duna haldoklik a benne élő állatvilággal együtt. Oda nem való növények lepik el a víz felszínét, miközben az önkormányzatok nem tesznek semmit. Látszólag tesznek, de valójában nem. Itt a csepeli és a soroksári önkormányzatok ellentétes érdekeiről van szó.

Megoldás lehetne, egy kis kotróhajó, ami addig, amíg nem oldódnak meg, a százmilliós beruházást igénylő problémák, addig is mélyen, és tisztán tartaná a vizet, a meder folyamatos mélyítésével, igazgatásával. Erre sokan azt felelik, hogy ez egy folyó, amit a víz folyása tartana rendben, és ez nem megoldás. Én viszont azt gondolom, vannak gyönyörű tiszta vizű, mély tavak, csodás élővilággal. Addig is, amíg nem lesz megoldás, és amíg nem tudnak a csepeli ás soroksári önkormányzatok megegyezni, a már rég elkészült tervek végrehajtásában, addig is, tenni kellene valamit. Biztos forrásból tudható, hogy már uniós pénz is volt megnyerve a célra, de ezek az önkormányzatok addig játszottak, amíg az a megnyert pénz végül leveszett! Ezt az információt, Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő kapta, Pintér Sándor belügyminisztertől.

Több helyi lakos, civilek, és soroksári, hivatalban nem funkcionáló politikusok is, próbálnak lépni, tenni, jönnek-mennek, intézkednek, hivatalokat járnak, vizet tisztogatnak, növénymentesítenek. Ez viszont mind semmit nem ér, amíg a hivatalban lévők nem intézkednek. Meg szeretnék keresni mindenkit, aki valaha is foglalkozott ezzel a dologgal, és kifaggatni, ki mit tett, és ki hol akadt el. Teszem ezt teljesen függetlenként, és anélkül, hogy akármelyikük tetteit értékelném, vagy minősíteném! A válaszok megjelenéséig, kis türelmet kérek!